dilema

sehingga hari ni, aku masih berusaha mencari keupayaan. minat. passion. rasa macam da dapat. tapi… aku pun tak pasti. betul ke apa yang aku nak tu betul betul datang dari hati aku sendiri? atau.. aku cuma meniru kejayaan orang lain?

ye lah…. kita cuma nampak bintang je.. berkelip kelip. terang. cantik. tapi.. kita tak tahu berapa jauh nya bintang tu dari bumi ni. susah senang orang yang dah berjaya tu kita tak nampak. macam mana effort dia untuk mencapai matlamat. yang kita nampak, dia kaya. poket lebat. kereta besar.

sebelum ni, aku berpegang pada satu quote.

practice makes perfect

simple je. practice makes perfect. kalau diterjemahkan ke dalam bahasa ibunda, latihan membina kesempurnaan. aku rasa semua tau maksud quote ni. so.. no explanation kot..?

kenapa aku ske quote ni? sbb… untuk sesuatu benda atau kerja yang aku minat, aku akan struggle untuk dapatkan bende tu. double, and triple the effort. so, the monsterous effort nih, aku panggil practice. matlamat…. aku letakkan sebagai perfect.

tapi sekarang ni…. aku rasa aku da discover satu benda. aku tak boleh guna quote ni untuk semua perkara. perkara yang aku discover tu adalah minat.

ya… minat atau bakat memang boleh diasah.bak kata pepatah..

belakang parang diasah lagikan tajam

tapi…. minat, tak sama ngan bakat. minat sahaja, kalau bakat takda, tak boleh jugak. orang orang yang masuk AF tu smua memang minat nyanyi. tapi sebabkan bakat takde, mereka cepat je tersingkir. contoh terdekat, aku sendiri. aku memang minat main drum. slalu gak ar push push main drum hari hari supaya bleh jadi pro. tapi… susah. aku takda rythm. sesape yang penah tengok aku men drum mungkin tahu.

minat.. betul ke minat ni boleh dipupuk? dari tak minat kepada minat? dengan usaha yang bereterusan, dan dipaksa, boleh jadi minat?

tu persoalan yang sedang berlegar dalam kepala otak aku sekarang ni. aku takut, usaha yang aku buat untuk mendapatkan minat tu… sia sia. sebab output yang terhasil daripada minat sahaja, tanpa bakat, adalah seketul shit. in the end…. aku still menjadi loser… huuuuuuuuhhh….

  1. at least ko da berusaha bro..sesetengah usaha mungkin tak dapat capai target,tapi mesti ko dapat manfaat dia,even sedikit..
    furthermore,masa masih panjang.ko masih muda.wtf 23 years old only and u have been admit that u are a LOSERRR??A LOSER is orang yang dah mengaku kalah..
    aku harap kawan-kawan aku sumer tak jadi loser..aku doakan kita sumer cemerlang,dapat keje bagus2,pangkat tinggi2,and kan bagus kalau salah seorang dari kita dapat bukak syarikat,di mana semua staffnye,IR,Architect,Plan Drawing nye terdiri daripada budak2 batch kita..
    enuff kot apa aku cakap..
    aku pun stil terkapai2 mengejar impian..
    gud luck ijat nobita..-.-

    aku yang masih jauh di depan kau,
    Koyok

    • adik ju on
    • May 19th, 2009

    da mcm surt cnta da en koy ni

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: