Archive for the ‘ aku seorang raksasa ’ Category

Happy anniversary

Happy anniversary padia?.. Haha. Harini genap setahun aku bekerja di syarikat Proficient Resources Sdn Bhd. Genap setahun juga aku bekerja sebagai Project Engineer mengendalikan dua projek yang terletak di Pasir Gudang iaitu projek pembinaan Sekolah Rendah Taman Nusa Damai, dan sebuah kilang persendirian milik syarikat Swis Resources Sdn Bhd.

 

 

 

 

Terus terang aku memang tak pernah suka kerja dalam bidang construction sejak dari universiti. Tambahan lagi dengan pengalaman kerja dengan company kecil ala koboi, membuatkan aku berasa kerja di dunia construction adalah ibarat lembu bertopengkan manusia.

Memang betul baru setahun berkecimpung dalam dunia pembinaan belum cukup untuk membuatkan aku matang dalam membuat keputusan serta perancangan dalam urusan-urusan di site. Tambahan lagi memegang jawatan Project Manager bukanlah satu tugas yang mudah.

Aku selalu berkata dalam hati,

tak apa..setahun dua ni buat pekak je telinga..belajar dari kesilapan

Maki hamun adalah benda biasa di site. Telinga ni rasanya sikit lagi nak immune dengan bahasa-bahasa kesat dari bos-bos yang suka hati nak cakap apa depa nak cakap.

Selama setahun ini jugak, bermacam-macam orang aku kenal, dengan bermacam-macam perangai. Bermacam-macam pengajaran jugak yang aku dapat dengan berjumpa dengan bermacam-macam orang. Ada yang seronok, dan ada yang tidak sedap untuk diceritakan.

Paling jelas, dalam dunia construction, setiap orang mestilah sentiasa bersedia untuk menyelamatkan diri dari apa jua kesalahan atau kesilapan samada secara langsung ataupun tidak. Dalam bahasa kasarnya, selamatkan bontot masing-masing. Ini kerana, setiap orang akan menuding jari jika terdapat kesilapan. Orang terakhir yang tak dapat mengangkat jari untuk menuding akan menjadi mangsa untuk diserang bom-bom maki hamun.

Ada juga orang yang terlalu menjaga nama. Bila berjumpa dengan lain-lain orang, orang ini akan menceritakan perihal buruk orang lain sehingga menampakkan dirinya umpama hero. Orang ini juga akan muncul di tempat-tempat yang tidak wujud permasalahan di site. Bila ada masalah, dia akan berkata tidak tahu apa-apa, atau bukan atas pengawasan dirinya. Serius aku memang benci orang macam ni. (emo kejap)

Kadang-kadang aku rasa penat bekerja dalam bidang ni. Sudahla penat, stress, sunburn pulak tu… Hmmm..

Mungkin ni company terakhir aku bekerja dengan kontaktor. Rasa macam nak join consultant pulak. Cepat sikit dapat Ir..

turn 23

pejam celik, pejam celik, dah 23 tahun. rasa macam sekejap gila masa berlalu. kadang kadang ada rasa macam baru habis sekolah. kadang kadang ada rasa macam baru abis matrik. dan kadang kadang ada jugak rasa macam baru je daftar masuk U 4 tahun lepas. rasanya macam tak banyak perubahan yang ada kat diri aku sejak zaman-zaman tu berlalu..

harini, 18 ogos 2009, aku berusia 23 tahun.. tahun depan, 24… tahun lagi satu 25,.. pastu 26, 27, 28, 29, ..50, 51, .52…..

makin lama makin tua. kan best kalau masa ni tak bergerak. stay je camni. umur 23 sampai bila bila. muka pun tak berkedut, kudrat yang ada pun tetap je camni. bila kata hari jadi, mesti tanya pasal azam baru. so… ape azam baru aku?

sebenarnya… aku sendiri pun tak pernah fikir apa azam baru aku. aku buat apa yang aku rasa aku nak buat. dan aku tak buat bila aku rasa malas.

tapi…sepanjang aku hidup, aku rasa umur 22 lah yang paling banyak dugaan, cabaran, dan tekanan. memang aku tak pernah depress sampai tahap camtu sebelum ni.

nak buat camana, nak tak nak kena jugak lalui. orang kata, dalam hidup, mesti ada sekali kita jatuh. dan aku harap, yang itu adalah first and last.

sometimes, kita, manusia, cross over some lines that were made. manusia memang tak leh lari dari melakukan kesilapan. kesilapan yang kita lakukan, kadang kala dilakukan bukan sebab keinginan, bukan datang dari hati sendiri. tapi atas sebab nafsu, dan godaan syaitan. syaitan paling suka goda manusia yang jiwanya sedang kacau dan lemah. tapi percayalah, Allah maha pengampun..

Astaghfirullah-al Aziim..

so…. sebagai azam baru….. aku cuma nak terus pandang ke depan. dan tidak akan toleh ke belakang lagi. segala kekecewaan dan tekanan yang aku lalui, cuma akan memperlahankan dan menyekat perjalanan hidup aku.ok enough already.

…………..

teringat pulak zaman dulu dulu kena prank ngan kawan kawan time befday. masa zaman matrik, kena jirus air sebaldi dari tingkat atas. punya la baek budak budak ni pancing ajak gi beli rokok kat bilik member, skali kena prank. bukan sebaldi sebanarnye. tapi berbaldi baldi. sampai rosak terus henset aku dalam poket. haha.

masa da masuk U plak, lagi lah. kena balling telur. peh… tu lagi takde belas kasihan. keteeppeekkkk~… ha camtu lah bunyi dia telur dipecahkan kat atas kepala, bukan pecahkan telur macam nak goreng telur… tapi dibaling kuat2. kena kat belakang badan lagi….. pehhh…. bisa.. paling tak leh bla… bau lekat. satu rumah bau telur. pastu baju, memang konfem bau.. kepala, rambut… peh.. 2 3 hari gak tu baru hilang betul betul bau dia..

haha… tapi korang memang best la.. memori memori tu semua memang takkan hilang ditelan zaman. da tua tua esok nanti, konfem tergelak sorang sorang bila ingat ingat balik. haha..

aku harap, dengan usia yang semakin meningkat ni, aku dapat menjadi seorang yang lebih baik. baik dalam apa jua bidang yang aku ceburi. semoga Tuhan sentiasa tunjukkan aku jalan yang benar..

dalam kesempatan ni, aku nak thanks kat semua orang yang penah hadir dalam hidup aku. kalau nak tulis kat sini, rasanya sampai esok pun tak abis tulis. you know who you are. thanks so much!

kenapa perokok sukar berhenti merokok?

berdasarkan kajian dan bancian, perokok didapati memang sukar untuk berhenti daripada merokok. walhal, mereka sendiri tahu akan kesan kesan tak baik yang diperoleh akibat merokok.

setelah membuat pemantauan dan pemerhatian serta pemikiran yang ideal lagi bijaksana, didapati perokok sukar untuk berhenti merokok disebabkan oleh 3 perkara berikut:

1. ketagih nikotin
2. dah jadi aktiviti kebiasaan di waktu waktu tertentu (bosan, lepas makan, busy, tension, berak, borak2)
3. awek paksa isap rokok. sebab nak bf nampak macho (oklaa… alasan ni tak leh pakai la k. so… reject! huhu..)

aku pernah bertanya kepada seorang kawan..

ko rasa la kan bro.. orang yang isap rokok ni, merokok sebab apa? sebab ketagih, atau sebab da terbiasa?

beliau berpendapat, orang yang merokok ni hisap rokok sebab ketagih. ketagih dengan dadah yang ada kat dalam rokok, iaitu nikotin.

pendapat aku pulak lain. perokok, menghisap rokok, kerana itu sudah menjadi aktiviti kebiasaan mereka. sudah menjadi rutin, dan tabiat. kalau tak buat, rasa janggal, tidak selesa, serta tidak keruan.

okla.. tak bleh dinafikan, aku sendiri adalah seorang perokok tegar. setiap hari aku berazam untuk berhenti merokok. tetapi semua itu hanyalah azam yang boleh dibuat pekasam.

dulu, aku pernah berhenti merokok. ade la setahun. so bila aku start isap rokok balik, semua orang pelik. haha.. rase rugi pun ada gak. konon konon, rasa macam da bleh handle nafsu merokok bila da setahun tak hisap. paw kawan kawan, sebatang.. demi sebatang.. last last, beli sendiri sekotak. haha. so, nasihat kepada perokok yang dah berhenti merokok, jangan cuba cuba untuk menghisap rokok balik, kerana… ‘disaster’ menanti anda! haha..

insya-Allah, beberapa hari lagi, aku akan berhenti dari menjadi jin yang bertopengkan manusia sampai bila bila..

dapek award

hoho.. semalam den dapek award. bukan  award juara lagu mahupun grammy award. tapi adalah award grammar? huh? den pon tak tau. minah ni yang boie kat den. den pun amek jo lah.. terimo kaseh yo wahai cik wadefuk.  award tersebut buleh ditengok dokek sini.

jadi.. ini lah award yang di terimo oleh den.

hehe.. terimo kasih lagi skali yo..

latihan industri part 2

harini, masuk hari ke 9 aku berada di melaka bandar bersejarah. sedikit sebanyak, lidah aku mula mengeluarkan bunyi bunyi yang amat janggal dalam hidup aku.

alkisah pada suatu hari.. aku pergi ke kedai runcit maznah untuk membeli sesuatu..

cik… bagi winston light besau satu…

ohh.. damn… aku da jadi orang melaka! haha. besau, bayau, hawau.. smua perkataan nak kena ada “au” kat belakang. mari kita cuba..

sayau sukau mainau bolau. hariau hariau sayau sukau mainau bolau

oh… sori orang melaka.. terover lak. saje je bergurau senda di tengah hari ni. kat melaka ni panas beb. walaupun baru seminggu aku duk melaka, aku rase kulit aku da menyamai kehitaman kulit puff daddy. (cerita tipu) mujur aku ada beli sunblock.. (p/s: tolong jgn kutuk. aku terpaksa beli sebab aku rasa tangan aku da berbelang macam taik cicak)

sb

okla… aku cube ceritakan serba sedikit ape yang aku buat kat sini. seperti yang aku dah nyatakan sebelum ni, nama projek yang sedang dijalankan adalah “Construction and Completion of Hydrated Lime Dosing Plant at Lanchang Intake and a Potassium Permanganate Dosing Plant at Lanchang Water Treatment Plant”. tapak projek ada 2. satu untuk hydrated lime, satu lagi untuk potassium permanganate. jarak kedua dua tapak projek ni adela dalam 2 km.

sekarang ni, progress yang sedang berlangsung adalah kerja kerja pembinaan bangunan untuk menempatkan tangki serta mesin untuk merawat air.

IMG062building untuk hydrated lime

aku ditempatkan untuk menjaga site kat hydrated lime. aku pilih site ni sebab ada cabin. (ada aircond dan internet. kat site lagi satu takde. huhu) uda plak kena jaga site yang lagi satu. setiap hari, kitorang gi kerja dengan menaiki sebuah kereta company.kete kancil je.. tapi ok la.. janji aircond hidup, bleh jalan jauh, dan minyak bleh claim. huhu

kalau ikutkan CPM (critical path method), sesape yang penah blaja construction management mesti tau, progress projek ni dah delay dekat 2 bulan. ini disebabkan oleh masalah yang dihadapi oleh sub kontraktor. takde duit. ni masalah biasa yang dihadapi sub con. so, sub con yang lama dah di terminate, dan digantikan dengan sub con yang baru.alhamdulillah, sub con yang baru ni takde masalah kewangan dan dijangkakan projek akan berjalan lancar. (trivia 1: untuk projek bangunan kat hydrated lime ni, boss sub con untung bersih sebanyak RM90k. dah tolak ngan modal, gaji pekerja etc. trivia 2: gaji harian pekerja buruh kat tapak ni adalah RM50/hari. makan, rokok, rumah sponser)

kat sini, aku duduk rumah sewa company. yang malangnya… aku kena tidur kat ruang tamu. sebab bilik da penuh. ada 3 bilik. satu bilik 2 orang. so… dalam rumah tu termasuk aku ngan uda, ada 8 orang. agak sadis la.. tapi takpe. aku ok je. asalkan ade tempat tido, umah sewa tak kena bayau, cukup lah.. hoho.

setiap hari, aku akan keluar rumah pukul 8. sepatutnya masuk kerja kul 8. tapi… biase lah… gi sarapan dlu… dengan engineer, site supervisor, project manager. kitorang smua duduk serumah. tapi seyes ar…. enjoy lepak ngan mereka. kepala gile2 nye. yang paling tak tahan project manager.. hahaha… tengok muka dia macam serius, garang.. tapi… kepale… aduyai..huhu

ok ni satu benda menarik aku nak share.

IMG054

ape bende nih? hahaha… kepada yang tak tahu….. name bende ni kat site adalah tahu. kalau mase blaja RC dlu kitorang panggil concrete cover. haha… aku pun baru tahu siot. puas laaa aritu aku pikir amende la mat mat hindon ni cakap.. tahu tahu.. rupenye concrete cover. concrete cover tu rupenye bentuk dia macam tahu. dlu tak penah tahu pun camane rupa die.. (pop kuiz : brape kali aku sebut tahu dalam perenggan nih?)

kat sini, aku dah buat banyak kerja. site measurement, kira besi, formwork, untuk beam, column, slab untuk claim; kira berapa panjang besi yang nak dipotong untuk beam, column; design chemical trench, untuk propose pada consultant sebab yang sedia ada tak bagus; lukis plan corbel menggunakan autocad; dan banyak lagi. aku tak rasa rugi LI kat company ni. sebab, walaupun company ni kecik, kelebihan dia, semua kerja kita yang kena buat. sebab staff kurang. secara tak langsung, semua benda aku dapat tahu. dari kerja QS, kerja sivil, mekanikal, elektrikal, even kerja kerja indon pun leh tau. best ar..

hmm…. ntah eh… dlu aku rasa macam tak minat kerja company construction. tapi sekarang macam dah minat pulak… huuuu.. pening pening..

latihan industri part 1

seperti kawan-kawan aku yang lain, aku juga sedang menjalani latihan indursti atau lebih dikenali sebagai praktikal sekarang ni. aku ditempatkan di sebuah syarikat yang bernama Nariah Builders (M) Sdn. Bhd. (macam canguk lak aku rasa sebab da lama tak menulis)

IMG022

eh? nape nariah enterprise? sebenarnya, office nariah builders ada kat tingkat atas.  pintu masuk die yang ada mamat pura pura nak buka pintu tu (nama dia uda. sesape nak berkenalan, boleh bg komen). nariah enterprise ni sebenarnya salah satu anak syarikat nariah builders. eh silap silap. terbalik.. nariah builders adalah anak syarikat nariah enterprise. ya… walaupun nariah enterprise adalah syarikat biasa, dan nariah builders adalah sendirian berhad.

aku cuba story sedikit sebanyak yang aku tau pasal company nariah ni. sebenarnya, nama nariah ni adalah bersempana nama wife boss aku yang bernama zanariah. sweet kan? haha. nariah builders baru saja ditubuhkan pada 4 tahun lepas. sebelum itu,  boss aku yang bernama Haji Ya’acob bin Ibrahim serta isterinya menjalankan banyak perniagaan menggunakan nama nariah enterprise. antaranya perkhidmatan cuci bangunan, bersihkan sekolah, tempahan jahitan, bekal alat tulis, dobi dry and clean, dan banyak lagi. mmg banyak. nariah enterprise ni wujud lagi sampai sekarang. then, setelah beberapa tahun berkecimpung dalam alam perniagaan, mereka pun menubuhkan syarikat nariah builders sdn bhd, serta beberapa anak syarikat lain. fyi, nariah builders ni telah mendapat lesen kelas A dari PKK, dan gred G7 dari CIDB. (trivia:  untuk dapat lesen kontraktor kelas C, perlu ada cash in bank 500k++ dan cash flow bulanan yang konsisten selama 3 bulan. kalau kelas A?? brape juta ntah tak ingat lak aku…)

kat sini ada dua isi penting yang sangat sangat menarik perhatian aku. yang pertama, boss aku adalah seorang yang berkelulusan STPM sahaja! serius beb! STPM je!.. aku masa mula mula baca profie die… bapak la…. macam tak percaya.. dengan hanya berkelulusan STPM, dia mampu ada sebuah company construction yang besar! actually, besar tak besar sangat, tapi kire ok la… kelas A tu beb..!

yang kedua;  masa mula mula aku masuk company tu, aku tertanya tanya kenapa staf dia asik sebut nama company yang pelik pelik. (three plus one services, tenaga 3 enterprise, golden hammer sdn bhd dan beberapa yg len). rupa rupanya, semua company tu adalah company boss aku. smua company tu adalah company kontraktor sebenarnya. jadi, ada banyak kelas. E, D, F, C.. smua ada. then, aku tertanya tanya lagi, kenapa nak kena ada semua kelas? kenapa tak buat semua kelas A je? rupa rupanya ada udang di sebalik kuey tiaw ladna. tujuan company company tu ditubuhkan dengan banyak kelas, adalah untuk merebut semua jenis tender. aku pun baru tau sebenarnya tender ni ada banyak jenis. (sori… aku adalah loser sebab tak tau benda benda ni). ada yang untuk kelas A, kelas B, kelas C. so…. bila ada banyak company dengan banyak kelas, boss aku akan sentiasa ada projek. tidak semata mata hanya tertumpu pada satu projek sahaja. then bila da takda projek, smua mati kutu. btw, smua company company dia mempunyai staff yang sama. maksudnya, orang yang sama untuk setiap jawatan. jadi…… gile lah! (sebagai trivia lagi, tadi aku borak borak ngan kak liza aka operation officer. aku ternampak gambar besday party anak boss aku yg berumur 5 tahun. nak tau berapa depa spend untuk besday anak dia je? rm25k++ !…. pehhhhh.. gile… memamg gile… tu baru besday anak bongsu dia. kang die kawin… ntah brapa juta depa spend).

ok cukup sebagai pengenalan company. masuk harini, da 4 hari aku kerja kat sini. yang sedihnya, minggu ni memang tak da kerja. minggu depan baru ada. minggu depan aku dan uda akan dihantar ke melaka untuk jaga construction site kat sana. btw, projek tu dinamakan “Construction and Completion of Hydrated Lime Dosing Plant at Lanchang Intake and a Potassium Permanganate Dosing Plant at Lanchang Water Treatment Plant” dekat Merlimau, Melaka.

so, kerja aku selama 4 hari ni, adalah….. baca profile company, baca plan projek2 company yang lepas lepas, baca kertas kerja company yang lepas lepas, baca profile company, berborak borak dengan uda, men tenet, tido, baca profile company, duduk, melukis katun, and last…. baca profile company. huuuuuhhh… bz beb! bz abes… ngntuk nak mampus wa cakap lu bro! sampai nak temuntah aku asik baca profile company je. da la nak men tenet tak bleh.. ade skali tu sebabkan aku da tak tau nak wat ape, aku tido la kat meja ofis tu. tapi dengan gaya yang macho la kan.. japgi kena sound gak…. adoihh…. tekanan aku camni! da la sabtu pun kerja! *&^%&$%(&_)(*_(_(*&(^&%$% (emo sat)

tapi walau camane pun… aku masih cool. hehe.. bila aku penat dan tensen (aku tak tau penat ape), aku minum air. nasib baik kat ofis tu ada pantri. so.. memang abis la smua biskut lexus berperisa coklat dalam tu aku balun. dapat lak cecah ngan nescafe 3+1, campur ngn coffee mate… pehhh… terlupa kejap ketensionan aku tuh. huhu..

IMG025

ohh lupa nak cakap. aku masuk kerja pukul 8. balik pukul 5. dekat je ofis tu ngan rumah aku. tak sampai 5 minit bleh sampai kalau naik moto. tujuan aku pilih company ni pun sebab nak duk dekat ngn rumah. saving maa…. tapi … tetibe kena campak pi melaka plak… last2 minit …. adehh..

…….

pada waktu petang, setelah pulang dari kerja dan mengemaskan diri, aku akan pergi ke tasik perdana yang terletak kat seberang jalan rumah aku. lepak sensorang je.. layan blues. sambil menghembuskan kepulan asap dari rembesan daun daun kimia bergelar nikotin. haha. best.. aku suka ketenganan.. rasa macam lapang gile kepala otak.. ditambah dengan tiupan angin yang sepoi sepoi bahasa… huuuuuhhhh…layaannnn

IMG026

last paper

imgp8171

at last, final exam da habis.. agak lega la rasa. walaupun banyak lagi kerja tak siap. psm psm psm…. hmm pape pun, rasenye ni lah exam yang last dalam hidup aku sebagai seorang student. tu pun kalau aku tak sambung belajar. nak sambung ke tak eh? orang kate, baik kerja. kerja 4/5 tahun, pastu amek IR. gaji IR lagi besar dari master. klu sambung master, nak kena tunggu 2 tahun. baru boleh kerja. so da rugi 3 tahun untuk amek IR compare dengan mereka yang lepas ni terus kerja.

sebenarnya aku memang nak sambung belajar. tapi kedua orang tua aku tak mengizinkan. yelah.. sebab aku anak sulung. adik beradik pun ramai. habis belajar ni ada 2 orang adik nak masuk universiti. kalau aku sambung belajar, da jadi 3 orang depa nak sponsor. bapak aku pun bukan tokei balak. kalau dia tokei balak, memang aku da ketuk da mintak sambung blaja kat jepun. huhu. nak mintak pinjaman, pointer tak gempak. cukup cukup makan je. hm… ape lah nasib ko ni labu..

ok ni list pilihan yang aku ada untuk sara hidup aku kalau aku sambung blaja tanpa bergantung kepada biasiswa pakdanmak:

  1. ptptpu. eh… ptptn. kena apply sendiri. tak tau camana nak apply.
  2. jadi RA. kalau ada kerja kosong dan kalau ada lecturer recommend.
  3. jadi tutor. tapi setahu aku, jadi tutor ni kontrak. jadi staf universiti. kontrak dalam 4 tahun la.. yeke?
  4. kerja part time
  5. bisnes jual orang. haha. nak mampuih?

susah gak sebenarnye nak sambung belajar. baru aku tau..