Archive for the ‘ dunia raksasa ’ Category

Installed programs doesn’t appear in Start Menu (Windows 7 x64bit)

1) There are two locations of Start Menu when a program is installed.
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
C:\Users\Raksasabiru\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs

2) Go to either directory and look for the installed program.

3) Try open the folder. You can see that the folder requests permission to open.

4) Gain ownership of the folder.
Right click folder > Properties > Security > Advanced > Owner

5) Save/ Click Ok.

6) Try restarting your computer. For some case, the program you’ve installed will suddenly appear.

Good luck!

Advertisements

Keutamaan wali mengikut turutan

Sedang menjalani proses berdikusi bersama abah pasal kahwin. (Man… I’m getting married!) Did some research pasal SUSUNAN WALI. Maaf ye blog “tanya-ustaz”. Copy paste dari blog anda.

Mudah-mudahan berguna untuk kita semua.

1- Bapa
2- Datuk sebelah bapa hingga
ke atas
3- Saudara
lelaki seibu sebapa
4- Saudara lelaki sebapa
5- Anak saudara lelaki seibu
sebapa sehingga ke bawah
6- Anak saudara sebapa
sehingga ke bawah
7- Bapa saudara seibu sebapa hingga ke atas
8- Bapa saudara sebapa hingga ke atas
9- Anak lelaki bapa saudara ( sepupu ) seibu sebapa hingga ke bawah
10- Anak lelaki bapa saudara ( sepupu)sebapa hingga ke bawah
11- Tuan kepada hamba yg dibebaskan /dimerdekakan
12- Hakim atau sultan termasuk orang yg dilantik oleh sultan seperti kadi

RB : ya Allah, permudahkanlah urusan hambaMu dalam mencari keredhaanMu..Amin..

Posted with WordPress for BlackBerry.

raksasaBIRU datang lagi

haha… macam iklan dindang pulak. hmm… setelah sekian lama mendiamkan diri, akhirnya aku kembali semula ke dunia blogger yang telah dihurung sawang dan debu-debu. cewah. aku rasa hampir 3 bulan jugak aku tak mengupdate blog ni. ape crita dulu sembang lebat kata nak “passion” menulis blog? haha

ok lah aku pun tak tau nak taip ape sebenarnye sekarang ni….

ohhh ade ade! pagi tadi aku merajinkan diri membuat air teh O di rumah orang tua ku di JB. disebabkan dah lama tak ke dapur, aku pun agak tertanya-tanya di mana letaknya segala bahan-bahan seperti gula, teh, dan sebagainya. disebabkan malas bertanya, segala ramuan membuat air teh O ku capai sambil membuat muka selamba.

err…. perlu kah aku menulis prosedur membuat air teh O? mane la tau ada newbie yang baru-baru nak belajar ke dapur. haha. tak perlu kot.. pakcik Google kan ada. taip aje “cara-cara membuat air teh O”.

so… seperti biasa, masukkan teh, masukkan gula, dan last, masukkan air panas. tiga langkah mudah. so, tak perlu tanya pakcik Google ye adik-adik. hehe. lalu, dengan konfidennya aku pun mengacau air teh O yang panas menggelegak tu dengan perlahan-lahan sambil menahan perasaan exited nak minum air teh O yang dibuat sendiri.

setelah menunggu beberapa minit bagi membiarkan teh larut, aku pun menuangkan air teh O ke dalam cawan. aku pun mencapai sekeping biskut tiger lalu dipatahkan dua dengan hasrat mencelup biskut ke dalam air teh O. dalam kepala ni terbayang akan perasaan damai memakan biskut tiger yang dicelup dengan air teh O yang suam-suam kuku sambil ditiup angin yang sepoi-sepoi bahasa. (ok aku imagine kat tepi laut)

aummmmm…….

biskut tiger yang dibasahi air teh O masuk ke dalam mulutku. dengan tidak semena-mena…

PEEEHHHFFFTTTUUUIIIHHHHHH!! MASIINNNN~~

aku terkesima serta pelik. dari mana datangnya rasa masin tu? tiba-tiba adik ku datang ke dapur, dan menegur…

hahaha.. bekas yang tu isi garam la abang izzat……

aku terkedu lalu tertunduk. sayup-sayup kedengaran suara manusia berdekah-dekah ketawa. oh… harini hari yang bersejarah….

Terjemah English kepada Bahasa Melayu dengan Google

Syarikat gergasi Internet, Google telah mengumumkan 9 bahasa baru telah ditambah ke dalam Google Translate termasuklah Bahasa Malaysia. 8 bahasa lain yang telah ditambah ialah Afrikaans, Belarusian, Icelandic, Irish, Macedonian, Swahili, Welsh dan Yiddish. Dengan penambahan 9 bahasa baru ini menjadikan jumlah bahasa yang terdapat di Google Translate ialah 51 jenis.

Google Translate adalah sebuah laman web yang berfungsi menterjemahkan pelbagai jenis bahasa kepada pelbagai jenis bahasa dan tulisan. Ia berfungsi sebagai kamus digital. Kalau dizahirkan kamus ini, mesti sangat-sangat tebal.

Google Translate bukan sahaja boleh menterjemahkan satu-perkataan sahaja, malah dua, tiga, atau 4 ribu patah perkataan! Ia juga boleh menterjemahkan sesebuah website. Cuba klik link ini untuk menterjemahkan website ini. klik. Tambahan pula, ia boleh juga menterjemahkan sesebuah dokumen. Setakat ni aku da cuba file word (.doc), dan hasilnya memuaskan!

Seperti kamus-kamus online lain, macam citcat.com, Google Translate akan menterjemahkan satu-persatu perkataan. Jadi, susunan ayat yang terhasil adalah tidak teratur. Google Translate juga tidak boleh menterjemahkan perkataan-perkataan singkatan yang kita gunakan seperti ni, ko, dan nak.

gt

pimp my “jalur lebar”

for decades, internet is well known by human being as a technology, as a need. everything is like on the finger tip. with couple of clicks, we can get and do like everything and anything in the world. entertainments, news, gossips, shopping, make friends, and much more.

having a super-bad internet speed connection for me is like a disaster. it is even worst when my housemate yelled, “server down!!” when there is no internet connection in my house that is usually happen.

internet is like a part of my body. without it, i felt lost, handicapped. my life would be meaningless. i don’t know what to do. boredom ignites from every corner of my room that i sight.

in our beloved country, the word “broadband” or in Malay “jalur lebar” is not rare anymore. we can say that every telecommunication company provides broadband with assorted benefits.

well, the most “otai” is Streamyx. Streamyx has been established in Malaysia for years. however, the performance and services they provide are still not in satisfactory.

i still remember a time ago, i called the customer careline for a support about my internet connection problem. guess what she said?

i’m sorry, we can’t help you. we have to collect more complaint for futher action

is this what we called “customer always right”? don’t i pay hundreds every month for their services?

lately, Streamyx is having hell slow connection. and yet, their reason is still the same, “under water cable problem”. supposed 1Mbps speed, yet we get like half from it. sometimes, no connection at all. doesn’t it sucks for every subscribed customer?

dear DIGI, please pimp my “jalur lebar”…

pimp my broadband

vote me!

cendol

cendol adalah sejenis minuman yang terkenal sejak dahulu kala lagi. ia diperbuat daripada campuran bahan bahan mudah seperti santan dan air gula. ia kebiasaannya dibuat oleh mamak ataupun mappley di tepi tepi jalan.

kelazatan serta keenakan cendol memang tidak dapat dipertikaikan lagi terutama apabila kehausan yang keterlaluan melanda di tengah panas terik.

sebenarnya, tujuan aku menulis pasal cendol ni, bukan lah aku nak buat review pasal cendol. tapi, aku nak membuat catatan resepi membuat cendol setelah meng’interview’ seorang akak yang mempunyai kedai cendol terlaris kat Masai tadi dan semalam. tapi, aku terlupa nak tanya sape nama akak tu… adess… sori kak…

lame gak aku berborak dengan akak tu. semalam, aku duduk kat kedai dia, (bukan kedai sebenarnya, tapi adalah lori serba guna yang boleh transform jadi kedai). borak punya borak, tak sedar aku da makan 2 mangkuk cendol. huhu. sedap beb. lagi pun, aku memaksa diri aku makan 2 mangkuk cendol untuk mengampu akak tu supaya membocorkan rahsia kejayaannya. sori lagi skali kak.. walaupun akak tak baca blog ni, tapi cendol akak memang best.

ok first yang penting adalah benda alah yang warna hijau tu. kalau difikir secara kreatif, ia berupa hingus yang pekat. tapi kalau difikir secara eksotik, ia adalah ulat beluncas. aku ada tanya dia adakah benda tu dia buat sendiri atau dia ambil dari orang. ternyata dia buat sendiri benda tu. dulu, dia buat benda tu secara manual, kena kacau sendiri guna tangan etc, tapi sekarang setelah bisnesnya maju, dia menggunakan mesin. penat katanya kena kacau setengah jam sampai berkilat.

err.. sebenarnya, aku tak tanya pun apa bahan bahan yang digunakan untuk dia buat benda hijau tu. sebab aku tak bercadang pun nak buat sendiri benda tu. macam susah je. so, kalau anda berharap aku tulis pasal cara cara membuat benda hijau tu, minta maaf. anda boleh search semula kat google. aku banyak tanya dia bahan bahan lain, macam gula, santan, kacang, dan pulut.

aku cuba short list kan sendiri apa yang aku dapat hasil daripada temuramah aku bersama encik akak. mungkin berguna untuk aku sendiri di masa hadapan.

  1. untuk santan, didihkan air terlebih dahulu. setelah air mendidih, perlahankan api, kemudian baru masukkan santan. letak daun pandan dan garam. 2kg air, untuk 5kg santan.
  2. untuk gula, sediakan gula melaka dan gula pasir. panaskan 1 liter air, 6 ketul gula melaka, dan 2kg gula pasir. juga diletakkan daun pandan. untuk menjadikan gula kelihatan pekat, tambahkan tepung ubi.
  3. untuk kacang, kacang yang digunakan adalah kacang merah spesis besar, seperti dalam gambar di atas. didihkan kacang bersama dengan seketul gula melaka. letakkan sedikit garam.
  4. untuk pulut, tanak pulut seperti menanak nasi. tetapi air tidak boleh terlalu banyak untuk mengelakkan pulut menjadi lembik. letakkan garam dan daun pandan. jenama pulut yang digunakan adalah Faiza.
  5. menurut pemerhatian aku, akak tu menggunakan satu senduk besar sebagai sukatan untuk semangkuk cendol. satu senduk gula, dan satu senduk santan.
  6. ais yang digunakan pula adalah jenis kiub yang dipecahkan.
  7. harga pasaran bagi cendol yang akak tu jual; cendol biasa RM 1.30, cendol pulut RM 1.50, cendol kacang RM 1.50, cendol kacang + pulut RM 2.00

ok. sekarang anda pasti tertanya tanya kenapa aku bersemangat mencuri resepi cendol akak ni kan? hehe.. aku sebenarnya bercadang nak berniaga cendol kat bazar ramadhan sempena bulan puasa ni. tu yang semangat mencari resepi. benda hijau tu aku cadang nak amek dari mana mana supplier yang ada buat. cendol ejay kot. kalau takda, terpaksalah beli kat Wellward yang jual paket paket da siap. btw, thanks kepada cik hana yang memperkenalkan aku kepada cendol akak ni. kalau tak, tak tau lah aku camana nak buat.

harap harap berjaya lah bisnes kali ni. kalau tak berjaya pun, tak pelah. asalkan ada pengalaman. at least, terisi lah jugak masa aku disamping mendapat sedikit sebanyak duit poket menjelang hari raya nanti..

relevan kah ipta/ipts dikuarantin?

sejak semalam, UTHM mula dikuarantin. tak lain tak bukan adalah kerana kes H1N1. seperti yang difahamkan, dah 26 kesĀ  H1N1 yang dilaporkan. minggu depan pulak, cuti midsem. apa lagi… semua orang pun berebut rebut pulang ke kampung halaman. dah macam balik raya pulak. mana taknya…. cuti dekat 2 minggu. sampai 23 hb.

tapi aku masih di bumi parit raja ni. di sebabkan PSM, aku menahan nafsu untuk pulang ke kampung. aku berhajat, sekurang-kurangnya, sebelum balik kampung, mesti da ada sikit progress PSM. baru lah lega rasa hati.

sebenarnya.. persoalan yang aku nak timbulkan kat sini, relevan ke ipta2, ipts2 kat malaysia buat kuarantin kes H1N1 macam ni? bila kata kuarantin, semua orang digesa balik kampung masing masing. aku cuba menyuarakan pendapat berdasarkan logik akal aku sendiri. dan aku akui, aku bukan lah seorang yang alert dengan isu isu semasa.

pendapat aku, kuarantin ni sepatutnya hanya melibatkan mereka mereka yang disahkan infected sahaja. kumpul kat satu tempat, jangan bagi diorang masuk kelas, dan sebagainya, dan rawat mereka sampai mereka pulih. bagi orang yang tak infected, mereka patut menjalani kehidupan mereka seperti biasa. dalam masa yang sama, segala langkah pencegahan haruslah dibuat. contoh macam pemberian topeng, pengedaran risalah2 berkenaan virus ni, pemberian vaksin pencegahan (ade ke ha?), dan rawatan-rawatan bagi mereka yang disyaki ada tanda-tanda dijangkiti.

ni tak. semua orang disuruh balik. baik yang infected, mahupun yang tak, disuruh jugak balik. tak ke merebak virus tu satu malaysia? kalau yang tak infected pulak, diorang balik kampung, pastu jangkit pulak ngan orang kampung, balik semula ke kampus, sebarkan satu kampus. sampai bila nak abis cerita? memang secara logiknya, kuarantin yang depa buat sekarang ni, memang takda faedah dan merugikan.

agak-agak sampai bila lah agaknya virus selsema babi ni nak betul-betul lesap kat muka bumi ni? ada ura-ura mengatakan, vaksin dah ada. tapi tak di komersial kan lagi. tunggu sampai hujung tahun baru nak release. ada juga ura-ura yang mengatakan, orang-orang besar kat Malaysia ni, kan depa selalu fly gi oversea, tapi nape takde sorang pun yang infected? sebab diorang ada vaksin tu. diorang share sama sama kroni sahaja. yang kita sebagai orang bawahan ni, dibiarkan mati katak. tak tau lah sejauh mana kebenaran cerita cerita orang ni. di fikir fikir, ada jugak logiknya. semua yang terjadi sekarang ni sebenarnya adalah kerja kerja orang atasan. orang orang yang ada kuasa. mereka nak tunggu virus ni da betul betul kritikal, baru mereka nak release vaksin tu. time tu konfem harga vaksin tu da berjuta-juta. licik kan?

tapi kan… kenapa kita panggil selsema babi? bukankah babi tu tak bersalah? virus tu tak da kena mengena pun ngan babi. paling kelakar, ada sekali tu, secara tiba-tiba pasaran babi sedunia jatuh merudum. semua orang takut nak makan babi. haha..

ada jugak orang kata, H1N1 ni sebenarnya adalah senjata biologi amerika syarikat. mereka yang cipta virus tu, dan mereka yang ada penawar virus tu. macam kes sebelum ni, selsema burung kalau tak silap aku. ada orang jugak yang cipta virus tu kan? dan orang yang cipta virus tu pun da kena tangkap. dunia dunia….

apa-apa pun, kita sama sama doalah mudah mudahan kita, keluarga kita, kawan-kawan kita, tidak dijangkiti virus tu. penawar yang paling baik, hanya ada pada-Nya.. Amin..