Terjemah English kepada Bahasa Melayu dengan Google

Syarikat gergasi Internet, Google telah mengumumkan 9 bahasa baru telah ditambah ke dalam Google Translate termasuklah Bahasa Malaysia. 8 bahasa lain yang telah ditambah ialah Afrikaans, Belarusian, Icelandic, Irish, Macedonian, Swahili, Welsh dan Yiddish. Dengan penambahan 9 bahasa baru ini menjadikan jumlah bahasa yang terdapat di Google Translate ialah 51 jenis.

Google Translate adalah sebuah laman web yang berfungsi menterjemahkan pelbagai jenis bahasa kepada pelbagai jenis bahasa dan tulisan. Ia berfungsi sebagai kamus digital. Kalau dizahirkan kamus ini, mesti sangat-sangat tebal.

Google Translate bukan sahaja boleh menterjemahkan satu-perkataan sahaja, malah dua, tiga, atau 4 ribu patah perkataan! Ia juga boleh menterjemahkan sesebuah website. Cuba klik link ini untuk menterjemahkan website ini. klik. Tambahan pula, ia boleh juga menterjemahkan sesebuah dokumen. Setakat ni aku da cuba file word (.doc), dan hasilnya memuaskan!

Seperti kamus-kamus online lain, macam citcat.com, Google Translate akan menterjemahkan satu-persatu perkataan. Jadi, susunan ayat yang terhasil adalah tidak teratur. Google Translate juga tidak boleh menterjemahkan perkataan-perkataan singkatan yang kita gunakan seperti ni, ko, dan nak.

gt

Advertisements

pimp my “jalur lebar”

for decades, internet is well known by human being as a technology, as a need. everything is like on the finger tip. with couple of clicks, we can get and do like everything and anything in the world. entertainments, news, gossips, shopping, make friends, and much more.

having a super-bad internet speed connection for me is like a disaster. it is even worst when my housemate yelled, “server down!!” when there is no internet connection in my house that is usually happen.

internet is like a part of my body. without it, i felt lost, handicapped. my life would be meaningless. i don’t know what to do. boredom ignites from every corner of my room that i sight.

in our beloved country, the word “broadband” or in Malay “jalur lebar” is not rare anymore. we can say that every telecommunication company provides broadband with assorted benefits.

well, the most “otai” is Streamyx. Streamyx has been established in Malaysia for years. however, the performance and services they provide are still not in satisfactory.

i still remember a time ago, i called the customer careline for a support about my internet connection problem. guess what she said?

i’m sorry, we can’t help you. we have to collect more complaint for futher action

is this what we called “customer always right”? don’t i pay hundreds every month for their services?

lately, Streamyx is having hell slow connection. and yet, their reason is still the same, “under water cable problem”. supposed 1Mbps speed, yet we get like half from it. sometimes, no connection at all. doesn’t it sucks for every subscribed customer?

dear DIGI, please pimp my “jalur lebar”…

pimp my broadband

vote me!

dot

in every second
i just cant put my head
away from that pictures of yours
taken with a guy
that used to be my wanna-be-guy.
and i just cant believe
you could say that L word to him..

you’ve cried twice in front of me.
i thought it was for me..
you don’t know how i felt relieved when i thought you cried for me…

i still remember our last days spent together.
you know what dear,
i realized from the look of your face how your heart changed from that day.
yes you laughed.
yes you shed tears.
but i know you.
i can read you.
we’ve known for quite a long time..

how can i be so numb loving you by neglecting all those black dots you’ve put in my heart?
how i wish i could read your heart and see if i’m still there….

thanks for just being you..

trauma

haritu aku didatangi oleh seorang yang tak dikenali dalam friendlist YM aku. dengan id billiondollarboyverylovely, dia cuba add aku. aku pun selambe je lah approve dengan meletakkan beliau di dalam group unknown.perbualan kami pun bermula..

beliau : hello

aku : hello. who’s this?

beliau : i’m a friend. got your email from a website.

aku : didn’t know my mail spread all over the net.

beliau : hope u didn’t mind.

tiba tiba, gambar profile kat YM dia keluar. gambar yang keluar jelas menunjukkan dia adalah seorang lelaki niggers. aku cool dan terus melangsungkan perbualan..

aku : ok.

beliau : can u show me your face?

masa ni aku guna gambar cendol sebagai gambar profile aku. aku pun tukar la letak gambar aku sendiri..

beliau: thanks.. 🙂

aku : ok.

beliau : where are you from?

aku : malaysia. u?

beliau : i see.. well i’m from nigeria.

aku : ok.

beliau : what do you do?

aku : i’m a student doing a bachelor degree. what do you do?

beliau : well, i’m helping my father selling car parts.

aku : ok.

beliau : when you will get married?

aku : (terkedu sebentar) dont know. still haven’t found the perfect girl.

beliau : girl?

aku : yah..of course. (sambil menggaru kepala)

beliau : well i know a lot of girls here that may suite you. and they do f**k very well..

aku : ok.. thanks for that.

perbualan kami terhenti sebentar. pada masa ni, aku sedang berborak-borak dengan zack yang kebetulan datang dan bermalam kat rumah aku.

beliau : i thought you are gay.

aku : f**k. where the hell you got my email??

beliau : i got it from my bloglog list. sorry if its hurt you..

aku : $%%^#*%&(*&%^$

beliau : i’m really sorry if it hurts you that much. please give me a call. this is my phone number.. +100-34***872

serta merta aku appear permanently offline, dan terus delete id dia dalam friendlist aku. dammnn….

kehidupan yang digital

cari makan

dulu, aku seorang yang addict terhadap komputer. minat aku terhadap komputer membuatkan aku sanggup tak tido semata-mata untuk mendalami sesuatu berkenaan komputer. aku bukan gamers. aku tak addict main game macam kebanyakan orang. dota? maksud dota pun aku tak tau ape.  so… aku ni geek ke? haha.. bila orang kata aku geek, aku marah. sebab aku tak suka perkataan tu, dan aku tak suka imej seorang geek yang berkaca mata tebal, hidup tak terurus, tak ada life, benda paling utama dalam hidup dia, komputer, game. aku cuma minat. passion la orang kata. aku pernah buat bisnes kecil-kecilan membaik pulih komputer. sampai sekarang pun, orang still tanya aku bila ada masalah komputer. nilah bisnes kad aku mase tu..

business card

hehe… siap ada bisnes kad. tapi sekarang da tak buat lagi. pencen. penat. yelah.. bekerja sorang sorang. sekali datang sampai 6 7 komputer dan laptop. penat gile. dengan assignmentnya lain, dengan kuiz, test. kadang-kadang aku hold laptop customer sampai 2 minggu sebab tak cukup masa.

bukan nak kata aku ni pro sangat pun bab bab komputer. sikit-sikit boleh la.. buat cari makan. sekarang ni pun desire aku terhadap komputer da berkurang. sebab da malas. so.. kebanyakan benda benda yang aku pelajari dulu, aku sumbatkan kat blog ni, sebagai rujukan aku sendiri di masa hadapan.

kehidupan yang digital, huh?

pernah satu ketika, aku berkata pada diri sendiri,

kan best kalau hidup ni digital.boleh fast forward, boleh rewind, boleh tekan Ctrl + Z untuk undo, boleh copy paste, boleh delete, boleh skip..

kadang-kadang aku sendiri terfikir, hidup aku ni macam dah dipengaruhi oleh kecanggihan komputer. segalanya mudah. kuasa ada dihujung jari. dengan hanya sekali klik, semua boleh jadi. apa sahaja yang kita nak, semua boleh dapat. bila ada benda yang kita tak suka, kita boleh undo atau delete ikut sesuka hati.

sampaikan kadang-kadang, aku tak takut nak hadapi masalah. walaupun kadang-kadang masalah tu boleh membinasakan diri aku sendiri. sebab, aku tak fikir pun apa yang akan jadi lepas tu. orang kata, main redah je.. aku jadi malas berfikir. kalau kita taip report guna microsoft word, bila tersalah taip, kita boleh tekan backspace, atau delete. bila tersalah adjust tab, atau tersalah paste gambar, kita boleh tekan undo. tak kesah lah taip salah salah pun awal awal, sebab lepas tu kita boleh edit semula. dan, bila kita nak tau sesuatu, atau tak tau sesuatu, kita boleh search kat google. macam tu lah yang aku cuba aplikasikan dalam hidup aku. mindset aku, tak ada benda dalam dunia ni yang susah. aku rasa ni lah side effect akibat terlalu taksub dengan komputer dulu-dulu.

tapi, kalau difikir-fikir, best jugak kalau kehidupan realiti kita sekarang ni didigitalkan. macam dalam cerita Click lakonan Adam Sandler. dalam cerita tu, dia ada remote control yang boleh kawal pergerakan semua yang ada di sekeliling dia. dia boleh pergi ke masa depan, masa silam, ikut sesuka hati. pergi masa depan, untuk tahu apa akan jadi selepas dia buat something. pegi masa silam, untuk perbetulkan balik kesilapan yang dia telah buat. ohh…. alangkah bestnya kalau remote tu betul-betul ada kat tangan aku sekarang ni…. (ehh.. remote tu bleh pause kan? tiba tiba idea jahat datang.. >:8p … ok stop2.. bulan puasa)

hm…. sometimes, bila aku da buat sesuatu kesilapan, atau mengalami seseuatu peristiwa yang mengaibkan, aku rasa macam nak erase je semua memory yang ada kat dalam kepala otak aku ni. kalau ada reset button lagi bagus. tekan je terus hilang semua benda. terus jadi someone new, yang innocent..

cendol

cendol adalah sejenis minuman yang terkenal sejak dahulu kala lagi. ia diperbuat daripada campuran bahan bahan mudah seperti santan dan air gula. ia kebiasaannya dibuat oleh mamak ataupun mappley di tepi tepi jalan.

kelazatan serta keenakan cendol memang tidak dapat dipertikaikan lagi terutama apabila kehausan yang keterlaluan melanda di tengah panas terik.

sebenarnya, tujuan aku menulis pasal cendol ni, bukan lah aku nak buat review pasal cendol. tapi, aku nak membuat catatan resepi membuat cendol setelah meng’interview’ seorang akak yang mempunyai kedai cendol terlaris kat Masai tadi dan semalam. tapi, aku terlupa nak tanya sape nama akak tu… adess… sori kak…

lame gak aku berborak dengan akak tu. semalam, aku duduk kat kedai dia, (bukan kedai sebenarnya, tapi adalah lori serba guna yang boleh transform jadi kedai). borak punya borak, tak sedar aku da makan 2 mangkuk cendol. huhu. sedap beb. lagi pun, aku memaksa diri aku makan 2 mangkuk cendol untuk mengampu akak tu supaya membocorkan rahsia kejayaannya. sori lagi skali kak.. walaupun akak tak baca blog ni, tapi cendol akak memang best.

ok first yang penting adalah benda alah yang warna hijau tu. kalau difikir secara kreatif, ia berupa hingus yang pekat. tapi kalau difikir secara eksotik, ia adalah ulat beluncas. aku ada tanya dia adakah benda tu dia buat sendiri atau dia ambil dari orang. ternyata dia buat sendiri benda tu. dulu, dia buat benda tu secara manual, kena kacau sendiri guna tangan etc, tapi sekarang setelah bisnesnya maju, dia menggunakan mesin. penat katanya kena kacau setengah jam sampai berkilat.

err.. sebenarnya, aku tak tanya pun apa bahan bahan yang digunakan untuk dia buat benda hijau tu. sebab aku tak bercadang pun nak buat sendiri benda tu. macam susah je. so, kalau anda berharap aku tulis pasal cara cara membuat benda hijau tu, minta maaf. anda boleh search semula kat google. aku banyak tanya dia bahan bahan lain, macam gula, santan, kacang, dan pulut.

aku cuba short list kan sendiri apa yang aku dapat hasil daripada temuramah aku bersama encik akak. mungkin berguna untuk aku sendiri di masa hadapan.

  1. untuk santan, didihkan air terlebih dahulu. setelah air mendidih, perlahankan api, kemudian baru masukkan santan. letak daun pandan dan garam. 2kg air, untuk 5kg santan.
  2. untuk gula, sediakan gula melaka dan gula pasir. panaskan 1 liter air, 6 ketul gula melaka, dan 2kg gula pasir. juga diletakkan daun pandan. untuk menjadikan gula kelihatan pekat, tambahkan tepung ubi.
  3. untuk kacang, kacang yang digunakan adalah kacang merah spesis besar, seperti dalam gambar di atas. didihkan kacang bersama dengan seketul gula melaka. letakkan sedikit garam.
  4. untuk pulut, tanak pulut seperti menanak nasi. tetapi air tidak boleh terlalu banyak untuk mengelakkan pulut menjadi lembik. letakkan garam dan daun pandan. jenama pulut yang digunakan adalah Faiza.
  5. menurut pemerhatian aku, akak tu menggunakan satu senduk besar sebagai sukatan untuk semangkuk cendol. satu senduk gula, dan satu senduk santan.
  6. ais yang digunakan pula adalah jenis kiub yang dipecahkan.
  7. harga pasaran bagi cendol yang akak tu jual; cendol biasa RM 1.30, cendol pulut RM 1.50, cendol kacang RM 1.50, cendol kacang + pulut RM 2.00

ok. sekarang anda pasti tertanya tanya kenapa aku bersemangat mencuri resepi cendol akak ni kan? hehe.. aku sebenarnya bercadang nak berniaga cendol kat bazar ramadhan sempena bulan puasa ni. tu yang semangat mencari resepi. benda hijau tu aku cadang nak amek dari mana mana supplier yang ada buat. cendol ejay kot. kalau takda, terpaksalah beli kat Wellward yang jual paket paket da siap. btw, thanks kepada cik hana yang memperkenalkan aku kepada cendol akak ni. kalau tak, tak tau lah aku camana nak buat.

harap harap berjaya lah bisnes kali ni. kalau tak berjaya pun, tak pelah. asalkan ada pengalaman. at least, terisi lah jugak masa aku disamping mendapat sedikit sebanyak duit poket menjelang hari raya nanti..

2 days..

it has been 2 days.. two days of suffer. two days of determination and will. it has been a long time since i threw that words from my mouth.

apart from that, i cant keep my head off that thing. always been thinking of it. damn…..

the biggest burden i’m facing are the problems and pressure i had. every time i think of it, i felt depressed. every time i felt depressed, i think of “it”.

hopefully, i can keep on staying apart from that thing… damn nicotine……