turn 23

pejam celik, pejam celik, dah 23 tahun. rasa macam sekejap gila masa berlalu. kadang kadang ada rasa macam baru habis sekolah. kadang kadang ada rasa macam baru abis matrik. dan kadang kadang ada jugak rasa macam baru je daftar masuk U 4 tahun lepas. rasanya macam tak banyak perubahan yang ada kat diri aku sejak zaman-zaman tu berlalu..

harini, 18 ogos 2009, aku berusia 23 tahun.. tahun depan, 24… tahun lagi satu 25,.. pastu 26, 27, 28, 29, ..50, 51, .52…..

makin lama makin tua. kan best kalau masa ni tak bergerak. stay je camni. umur 23 sampai bila bila. muka pun tak berkedut, kudrat yang ada pun tetap je camni. bila kata hari jadi, mesti tanya pasal azam baru. so… ape azam baru aku?

sebenarnya… aku sendiri pun tak pernah fikir apa azam baru aku. aku buat apa yang aku rasa aku nak buat. dan aku tak buat bila aku rasa malas.

tapi…sepanjang aku hidup, aku rasa umur 22 lah yang paling banyak dugaan, cabaran, dan tekanan. memang aku tak pernah depress sampai tahap camtu sebelum ni.

nak buat camana, nak tak nak kena jugak lalui. orang kata, dalam hidup, mesti ada sekali kita jatuh. dan aku harap, yang itu adalah first and last.

sometimes, kita, manusia, cross over some lines that were made. manusia memang tak leh lari dari melakukan kesilapan. kesilapan yang kita lakukan, kadang kala dilakukan bukan sebab keinginan, bukan datang dari hati sendiri. tapi atas sebab nafsu, dan godaan syaitan. syaitan paling suka goda manusia yang jiwanya sedang kacau dan lemah. tapi percayalah, Allah maha pengampun..

Astaghfirullah-al Aziim..

so…. sebagai azam baru….. aku cuma nak terus pandang ke depan. dan tidak akan toleh ke belakang lagi. segala kekecewaan dan tekanan yang aku lalui, cuma akan memperlahankan dan menyekat perjalanan hidup aku.ok enough already.

…………..

teringat pulak zaman dulu dulu kena prank ngan kawan kawan time befday. masa zaman matrik, kena jirus air sebaldi dari tingkat atas. punya la baek budak budak ni pancing ajak gi beli rokok kat bilik member, skali kena prank. bukan sebaldi sebanarnye. tapi berbaldi baldi. sampai rosak terus henset aku dalam poket. haha.

masa da masuk U plak, lagi lah. kena balling telur. peh… tu lagi takde belas kasihan. keteeppeekkkk~… ha camtu lah bunyi dia telur dipecahkan kat atas kepala, bukan pecahkan telur macam nak goreng telur… tapi dibaling kuat2. kena kat belakang badan lagi….. pehhh…. bisa.. paling tak leh bla… bau lekat. satu rumah bau telur. pastu baju, memang konfem bau.. kepala, rambut… peh.. 2 3 hari gak tu baru hilang betul betul bau dia..

haha… tapi korang memang best la.. memori memori tu semua memang takkan hilang ditelan zaman. da tua tua esok nanti, konfem tergelak sorang sorang bila ingat ingat balik. haha..

aku harap, dengan usia yang semakin meningkat ni, aku dapat menjadi seorang yang lebih baik. baik dalam apa jua bidang yang aku ceburi. semoga Tuhan sentiasa tunjukkan aku jalan yang benar..

dalam kesempatan ni, aku nak thanks kat semua orang yang penah hadir dalam hidup aku. kalau nak tulis kat sini, rasanya sampai esok pun tak abis tulis. you know who you are. thanks so much!

Advertisements

relevan kah ipta/ipts dikuarantin?

sejak semalam, UTHM mula dikuarantin. tak lain tak bukan adalah kerana kes H1N1. seperti yang difahamkan, dah 26 kes  H1N1 yang dilaporkan. minggu depan pulak, cuti midsem. apa lagi… semua orang pun berebut rebut pulang ke kampung halaman. dah macam balik raya pulak. mana taknya…. cuti dekat 2 minggu. sampai 23 hb.

tapi aku masih di bumi parit raja ni. di sebabkan PSM, aku menahan nafsu untuk pulang ke kampung. aku berhajat, sekurang-kurangnya, sebelum balik kampung, mesti da ada sikit progress PSM. baru lah lega rasa hati.

sebenarnya.. persoalan yang aku nak timbulkan kat sini, relevan ke ipta2, ipts2 kat malaysia buat kuarantin kes H1N1 macam ni? bila kata kuarantin, semua orang digesa balik kampung masing masing. aku cuba menyuarakan pendapat berdasarkan logik akal aku sendiri. dan aku akui, aku bukan lah seorang yang alert dengan isu isu semasa.

pendapat aku, kuarantin ni sepatutnya hanya melibatkan mereka mereka yang disahkan infected sahaja. kumpul kat satu tempat, jangan bagi diorang masuk kelas, dan sebagainya, dan rawat mereka sampai mereka pulih. bagi orang yang tak infected, mereka patut menjalani kehidupan mereka seperti biasa. dalam masa yang sama, segala langkah pencegahan haruslah dibuat. contoh macam pemberian topeng, pengedaran risalah2 berkenaan virus ni, pemberian vaksin pencegahan (ade ke ha?), dan rawatan-rawatan bagi mereka yang disyaki ada tanda-tanda dijangkiti.

ni tak. semua orang disuruh balik. baik yang infected, mahupun yang tak, disuruh jugak balik. tak ke merebak virus tu satu malaysia? kalau yang tak infected pulak, diorang balik kampung, pastu jangkit pulak ngan orang kampung, balik semula ke kampus, sebarkan satu kampus. sampai bila nak abis cerita? memang secara logiknya, kuarantin yang depa buat sekarang ni, memang takda faedah dan merugikan.

agak-agak sampai bila lah agaknya virus selsema babi ni nak betul-betul lesap kat muka bumi ni? ada ura-ura mengatakan, vaksin dah ada. tapi tak di komersial kan lagi. tunggu sampai hujung tahun baru nak release. ada juga ura-ura yang mengatakan, orang-orang besar kat Malaysia ni, kan depa selalu fly gi oversea, tapi nape takde sorang pun yang infected? sebab diorang ada vaksin tu. diorang share sama sama kroni sahaja. yang kita sebagai orang bawahan ni, dibiarkan mati katak. tak tau lah sejauh mana kebenaran cerita cerita orang ni. di fikir fikir, ada jugak logiknya. semua yang terjadi sekarang ni sebenarnya adalah kerja kerja orang atasan. orang orang yang ada kuasa. mereka nak tunggu virus ni da betul betul kritikal, baru mereka nak release vaksin tu. time tu konfem harga vaksin tu da berjuta-juta. licik kan?

tapi kan… kenapa kita panggil selsema babi? bukankah babi tu tak bersalah? virus tu tak da kena mengena pun ngan babi. paling kelakar, ada sekali tu, secara tiba-tiba pasaran babi sedunia jatuh merudum. semua orang takut nak makan babi. haha..

ada jugak orang kata, H1N1 ni sebenarnya adalah senjata biologi amerika syarikat. mereka yang cipta virus tu, dan mereka yang ada penawar virus tu. macam kes sebelum ni, selsema burung kalau tak silap aku. ada orang jugak yang cipta virus tu kan? dan orang yang cipta virus tu pun da kena tangkap. dunia dunia….

apa-apa pun, kita sama sama doalah mudah mudahan kita, keluarga kita, kawan-kawan kita, tidak dijangkiti virus tu. penawar yang paling baik, hanya ada pada-Nya.. Amin..

gilerraaa

seperjalanan aku pulang dari JB haritu, dengan menaiki moto skuter orang tua ku yang sudah tua, aku terfikir akan keadaan skuter tu yang selalu sakit. walaupun begitu, aku tetap gagahkan juga membawa moto tu untuk ke batu pahat bagi meneruskan sisa-sisa hidupku sebagai pelajar terlampau. heppp hepp… bukan lah seperti pramugara terlampau yang pernah femes satu ketika dulu. tetapi adalah pelajar yang tidak sepatutnya belajar lagi ketika ini, yang mungkin sedang bekerja sebagai site engineer? atau barangkali duduk bergoyang kaki di rumah bersama keluarga tercinta. kawan-kawan lain semua akan berkonvo petang ni. isk…nak sedih pun dah tak guna. nasi dah jadi bubur.

aku sebenarnya bukan nak bercerita kisah-kisah sedih. tapi aku nak bercerita pasal motor aku yang sudah tua. aku rasa, kalau motor tu bleh transform jadi manusia, dia berupa manusia yang berumur sekitar 50an, mempunyai muka dan tangan yang berkedut, serta tubuh badan yang tak berapa nak sihat. jalan sikit, sakit pinggang, sakit kaki. tapi… dia tetap berpakaian ranggi. haha

berbalik pada cerita mula-mula tadi, seperjalanan aku pulang dari JB, tiba tiba aku terdengar satu bisikan di tepi telinga.

moto ko ni dah tua.. asik rosak-rosak je… baik ko jual moto ni, angkat moto baru. angkat GILERA…!

bermula dari saat itu, hati aku terus berkobar-kobar. berkobar-kobar nak sampai batu pahat, cari kerja, jual moto, angkat gilera. huuuuuhhh…. sampai je rumah sewa, terus search kat google gambar gilera, terus buat wallpaper kat pc aku.

ni lah inspirasi aku sekarang. gilera runner vxr 200. hehe..

tapi… aku rasa macam susah nak dapat.. aku nak kerja, tapi aku risaukan PSM aku yang tak start-start lagi ni. oh ya..aku tak pernah cerita yang aku extend satu sem disebabkan kegagalan PSM sem lepas. kepala aku serabut.. masalah emosi bercampur aduk dengan kerja. apa-apa pun, aku rasa sekarang ni memang bukan masa yang sesuai untuk bekerja. aku nak siapkan dlu kerja-kerja yang tertangguh beberapa minggu. aku mesti habiskan sem ni. walaupun setakat ni, aku dah terlepas 2 jawatan sebagai engineer, dan 1 jawatan sebagai promoter maxis. biarlah ape pun keputusan PSM aku nanti, asalkan dia tak gagalkan aku. aku nak cepat-cepat berambus dari muka bumi parit raja ni.  hope semuanya berjalan lancar.

Ya Allah… berikanlah aku kegagahan untuk menempuh segala ujian dari Mu… Amin

cinta.part 1

cinta, adalah sejenis makanan. makanan yang mempunyai rasa yang pelbagai. kadang-kadang manis, kadang-kadang terlalu manis. kadang-kadang, boleh jadi pahit, macam kerepek belinjan. pahit-pahit belinjan, sedap juga kalau dimakan. cinta juga boleh basi kalau dibiarkan tidak dimakan.

sesetengah orang, ketagih apabila memakan cinta. bila cinta tiada, meracau, tidak keruan. sangap? itu lah bahasa yang biasa digunakan apabila tiada cinta. pertama kali nampak cinta, hati sudah tertawan. rasa ingin menjamah, dan merasakan kelazatan cinta. dia, tidak tahu samada cinta itu manis, ataupun pahit. mata dipejam, mengharapkan sesuatu yang indah menyelinap masuk ke dalam hati.

setelah masuk ke dalam mulut, mula terasa cinta. jika sedap, dikunyah lama-lama, supaya banyak jus-jus cinta terembes dan dirasakan kelazatannya dengan lidah. sebaliknya, terus dimuntahkan cinta serta dijolok-jolok tekak supaya tidak tertinggal sisa. sumpah seranah serta cacian menjadi zikir buat seketika. konon-konon, itulah ubat kekecewaan tidak mendapat kelazatan cinta.

“canavan”

(8/5/2009 9:10:20 PM)

jgn cr i g
ok
daaa
tu je

Dengar radio Malaysia online : DIY

kepada sesiapa yang suka dengar radio, tapi takde radio, anda boleh lah berbuat demikian dengan mendengar radio secara online. kat bawah ni adalah link atau URL bagi stesen radio bagi stesen-stesen radio kat malaysia.

Fly Fmhttp://rs9.radiostreamer.com:11000/
Hot Fmhttp://rs9.radiostreamer.com:10000/
One Fmhttp://rs9.radiostreamer.com:12000/
Era Fm – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_ERA
Hitz Fm – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_HITZ
Ikim Fmhttp://210.48.148.126/ikim
Mix Fm – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_MIX
Red Fmhttp://75.125.106.156:9000/;stream.nsv
Sinar Fm – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_SINAR
X-Fresh Fm – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_XFM
Klasik Fmhttp://mfile.akamai.com/24752/live/reflector:50934.asx
Jazz Fmhttp://tlrc.as34763.net/live.asx?station=jazz1
My Fm – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_MYFM
Kl Fmhttp://mfile.akamai.com/24752/live/reflector:56151.asx
Musik Fmhttp://bkj-station4.jaring.my/muzikfm
Radio 24 Fmhttp://www.radio24.com.my/player/radio24.asx
Suria Fm – mms://kl.cdn.tm.net.my/suriafm
Minnal Fmhttp://bkj-station1.jaring.my/minnalfm
Express Tamil Online Radio Fmhttp://www.extamil.com/radio
Ai Fmhttp://bkj-station4.jaring.my/aifm
Mnet Fmhttp://live.mnetfm.net:8080
Nasyid Fmhttp://nasyidfm.net/radio/listen.asx
988 Fm http://75.125.106.155:8000
Radio Sabah Fmhttp://www.rtmsabah.gov.my/sabah_fm.asx
Radio Sabah V Fmhttp://www.rtmsabah.gov.my/sabah_v_fm.asx
Labuan Fmhttp://grace.fast-serv.com:9854
Traxx Fmhttp://bkj-station1.jaring.my/traxxfm
Asyik Fmhttp://bkj-station1.jaring.my/asyikfm
Lite Fm – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_LITE
THR Gegar Fm “permata pantai timur” – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_THRG
THR Raaga Fm – mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_THRR
Fuhyoo Fmhttp://78.129.245.212:32253
Fungkur Fmhttp://fungkurfm.mine.nu:8000
Rilek Fmhttp://67.220.76.198:8000
Putra Fmhttp://www.putrafm.upm.edu.my:8080
Langkawi Fmhttp://cybermedia.mmu.edu.my/ext/rml.asx
Multimedia Unversiti Fmhttp://cybermedia.mmu.edu.my/ext/rmmu.asx
Selangor Fmhttp://cybermedia.mmu.edu.my/ext/rms.asx
Negeri Fmhttp://cybermedia.mmu.edu.my/ext/rmns.asx
Kedah Fmhttp://60.51.214.210:8000/
Perlis Fmhttp://60.49.230.182:8000/

caranya, mula-mula buka winamp. kalau takde winamp, kena install dulu lah. (boleh guna player lain seperti windows media player).

win

tekan File kemudian tekan Add URL. kemudian masukkan URL stesen pilihan anda. tekan Open. last, tekan Play

win 2

Selesai.

Nota : aku pun tak pasti semua link ni boleh pakai lagi ke tak. biasa dengar hitz je. nanti kalau ada perubahan aku bagi tahu.

kenapa perokok sukar berhenti merokok?

berdasarkan kajian dan bancian, perokok didapati memang sukar untuk berhenti daripada merokok. walhal, mereka sendiri tahu akan kesan kesan tak baik yang diperoleh akibat merokok.

setelah membuat pemantauan dan pemerhatian serta pemikiran yang ideal lagi bijaksana, didapati perokok sukar untuk berhenti merokok disebabkan oleh 3 perkara berikut:

1. ketagih nikotin
2. dah jadi aktiviti kebiasaan di waktu waktu tertentu (bosan, lepas makan, busy, tension, berak, borak2)
3. awek paksa isap rokok. sebab nak bf nampak macho (oklaa… alasan ni tak leh pakai la k. so… reject! huhu..)

aku pernah bertanya kepada seorang kawan..

ko rasa la kan bro.. orang yang isap rokok ni, merokok sebab apa? sebab ketagih, atau sebab da terbiasa?

beliau berpendapat, orang yang merokok ni hisap rokok sebab ketagih. ketagih dengan dadah yang ada kat dalam rokok, iaitu nikotin.

pendapat aku pulak lain. perokok, menghisap rokok, kerana itu sudah menjadi aktiviti kebiasaan mereka. sudah menjadi rutin, dan tabiat. kalau tak buat, rasa janggal, tidak selesa, serta tidak keruan.

okla.. tak bleh dinafikan, aku sendiri adalah seorang perokok tegar. setiap hari aku berazam untuk berhenti merokok. tetapi semua itu hanyalah azam yang boleh dibuat pekasam.

dulu, aku pernah berhenti merokok. ade la setahun. so bila aku start isap rokok balik, semua orang pelik. haha.. rase rugi pun ada gak. konon konon, rasa macam da bleh handle nafsu merokok bila da setahun tak hisap. paw kawan kawan, sebatang.. demi sebatang.. last last, beli sendiri sekotak. haha. so, nasihat kepada perokok yang dah berhenti merokok, jangan cuba cuba untuk menghisap rokok balik, kerana… ‘disaster’ menanti anda! haha..

insya-Allah, beberapa hari lagi, aku akan berhenti dari menjadi jin yang bertopengkan manusia sampai bila bila..